Door op 12 oktober 2013

Hoorn plaatst 800 zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen

Binnenkort worden achthonderd zonnepanelen geplaatst op de daken van elf gemeentelijke gebouwen. Dat is het resultaat van een gezamenlijk initiatief van PvdA en GroenLinks

Gezamenlijk initiatief GroenLinks en PvdA stap in de richting klimaatneutrale stad
Hoorn plaatst 800 zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen

HOORN – Binnenkort worden achthonderd zonnepanelen geplaatst op de daken van elf gemeentelijke gebouwen. Dat is het resultaat van een gezamenlijk initiatief van PvdA en GroenLinks. Beide partijen vinden dit een stap in de goede richting. Om tot een volledig klimaatneutrale stad te komen, willen ze graag méér zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen laten plaatsen.

De achthonderd zonnepanelen worden begin 2014 geplaatst op een aantal sportcomplexen, een wijkcentrum en een brandweerkazerne. Wanneer de panelen worden geïnstalleerd, is nog niet exact bekend.

Voor dit project wordt 300.000 euro uitgetrokken. “Ruim achthonderd zonnepanelen leveren een opbrengst van 100.000 Kwh per jaar en een besparing van 95.000 kg C02. Dat is goed nieuws voor het milieu,” aldus Jeroen van der Veer, raadslid voor de PvdA. “Hiermee geeft de gemeente Hoorn het goede voorbeeld. Helaas heeft het college ervoor gekozen om het voorlopig bij deze investering te houden, andere panden worden voorlopig niet voorzien van zonnepanelen. Een gemiste kans.” Jos Kamminga, raadslid GroenLinks, vult aan: “Hoorn is bepaald geen koploper als het gaat om zonnepanelen. Deze eerste zonnepanelen zijn een geweldig begin, maar er is nog veel te doen!
In Purmerend start in 2014 een coöperatie met 24.000 zonnepanelen. Dat zou voor Hoorn ook een prachtig idee zijn.”

Op een groeiend aantal Hoornse daken liggen zonnepanelen; soms het resultaat van collectieve initiatieven, maar ook steeds meer particulieren kopen zonnepanelen. De gemeente Hoorn heeft stimuleringsprojecten en subsidies voor de inwoners, maar gebruikt zelf nog weinig zonnepanelen. Zo kregen de PvdA en GroenLinks het idee voor dit initiatiefvoorstel. Ze dienden het voorstel in december 2012 in. Bijna de hele gemeenteraad steunde het initiatief. Het college werkt het voorstel uit, in de commissievergadering van 15 oktober wordt het besproken. Het was de bedoeling om de zonnepanelen budgetneutraal te financieren. Dat blijkt niet mogelijk. Het college stelt voor om de extra kosten te financieren uit de Kansenkaart en het Duurzaamheidsfonds.