16 december 2015

Hospice in zwaar weer; PvdA stelt vragen

Financiële tekorten bedreigen het Hospice Dignitas

Wat kan het college of de gemeenteraad van Hoorn doen om mogelijke krimp of zelfs sluiting van het Hospice te voorkomen? Het hospice viel tot januari onder de Wet langdurige zorg en kreeg geld voor salarissen, verpleging en verzorging uit de staatskas (AWBZ).

Ze vallen nu onder de zorgverzekeraars, onder de wijkverpleging S2. De zorgverzekeraars hebben helaas elk afzonderlijk een zorgplafond ingesteld voor het hospice. Nu geven twee grote verzekeraars in 2016 een kwart van het budget dat ze in 3 kwartalen aan het Hospice in 2015 betaald hebben. Dit gaat financieel helemaal fout, want het Hospice had dit jaar (2015) al hun budget nodig.

 

De PvdA heeft daarom 2 vragen gesteld aan het college:

 

Vraag 1: kan de verantwoordelijk wethouder samen met de 6 andere Westfriese gemeenten kijken of de huur van het pand van het Hospice betaald kan worden vanuit de WMO?

 

Vraag 2: zou de verantwoordelijk wethouder samen met de collega wethouders uit de regio willen lobbyen bij de zorgverzekeraars? Vooral bij VGZ (Univé) lobbyen voor meer geld voor het Hospice Dignitas. En aangeven dat een kwart van het huidige budget betekent dat het Hospice niet lang meer zal bestaan als voorziening voor Hoorn en Westfriesland.

P1000939