12 augustus 2015

PvdA Hoorn stelt vragen aan college over hertenpark

Geacht College,

 

Het hertenkamp in Hoorn is voor de inwoners van de stad een begrip. Een stukje afgebakend terrein in het Julianapark waar een aantal herten en nog wat ander vee achter een grachtje zijn te bewonderen. Het hertenkamp stamt nog uit de tijd (rond 1950 als werkverschaffingsproject geïnitieerd) dat een hert een bijzonder diersoort was en de kinderboerderijen nog niet bestonden. De bedoeling van het hertenkamp is dat je als bezoeker de dieren van afstand bewondert. Het voeren van een wortel of een krop sla aan de herten is toegestaan. Er is echter nauwelijks interactie mogelijk met het vee dat achter de gracht en hekken verblijft. De bezoekers hebben een langeafstandsrelatie met de dieren. Wij vinden dat in deze tijd er andere eisen gesteld moeten worden aan beleving van een dergelijk voorziening.

Inmiddels is het hertenkamp een buffer geworden tussen park, woningen en parkeerplaatsen. De gemeente verzorgt de dieren naar behoren. Elke dag komt er een medewerker langs om de dieren de nodige verzorging te bieden. Toch ziet de PvdA dat er revitalisering van dit gebied wenselijk is

De opstallen en de hertenweide worden intensief gebruikt. Er zijn veel dieren op een relatief kleine oppervlakte, hierdoor groeit het gras maar moeilijk. Door de vele dieren op een kleine oppervlakte ruikt het, vooral op warme dagen, naar urine en andere uitwerpselen.

We hebben de volgende vragen voor u:

  1. Bent u het met ons eens dat het hertenkamp een revitalisering moet ondergaan? Waarom wel/niet?
  2. Bent u het met ons eens dat de huidige beleving van het hertenkamp niet meer van deze tijd is? Waarom wel/niet?
  3. Is het college bereid om naar een andere invulling te kijken van dit gebied? Wij denken aan een kinderboerderij, maar ook een speeltuin, buitenfitness ruimte of zelfs een kleine stadscamping zou tot de mogelijkheden kunnen behoren.

Wij zijn zeer benieuwd naar uw reactie.

 

Met vriendelijke groet, namens de PvdA-Hoorn,

Richard de Rooij, burgercommissielid

Jeroen van der Veer, fractievoorzitter