23 juni 2020

Vandaag waren we bijeen voor de eerste raadsvergadering sinds februari 2020

De PvdA heeft, wederom, in haar bijdrage haar zorgen uitgesproken over het enorme tekort binnen het Sociaal Domein. Deze keer reflecteerden we op een beleidsarme kaderbrief. Dat maakte deze avond anders dan anders. Hieronder de bijdrage die Arnica Gortzak leverde:

Dank u voorzitter,

Laat ik beginnen te zeggen dat ik blij ben dat wij vanavond met zijn allen bijeen zijn om zo onze taak als raadsleden tot uitvoering te kunnen brengen. Het is een rare avond zo, omdat we vanavond praten over een beleidsarme kaderbrief. We moeten reflecteren op een financiële schets die op geen enkele manier recht doet aan de werkelijkheid, omdat we simpelweg die werkelijkheid niet kennen.

De toekomst voorspellen is niet gemakkelijk gebleken! Ik ben dan ook blij dat ik in juni 2018, toen ik voorspelde dat het tekort bij het Sociaal Domein zou oplopen tot 5,5 miljoen euro, mijn baan niet heb opgezegd om helderziende te worden. Ik zat er namelijk nogal naast: we komen niet 5,5 miljoen, maar 6 miljoen structureel tekort!

Wij hebben dan ook grote zorgen over hoe de wethouder dit tekort gaat terugbrengen. In 2019 stelde de wethouder dat het tekort kon worden ingelopen door geld van het rijk of door bezuinigingen binnen het Sociaal Domein. Ook zij blijkt dus geen goede koffiedikkijkster te zijn.

De heer Van der Veer stelde in zijn bijdrage dat onze wethouder niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het enorme tekort op het Sociaal Domein. Dit komt door beleid vanuit Den Haag. Wel kunnen we de wethouder verantwoordelijk houden voor het, ook nu weer en net als vorig jaar, schetsen van een te rooskleurig beeld. Zij stelt dat de beheersmaatregelen binnen het Sociaal Domein naar verwachting 4,5 miljoen euro gaan opleveren. Ik denk dat we hier met zijn allen kunnen vaststellen dat dit een veel te optimistisch beeld is. Laten we nu eens ophouden elkaar te foppen met rooskleurige scenario’s en werken met de feiten: Hoorn gaat een gigantische zware tijd tegemoet en wij zullen met zijn allen flink moeten gaan bezuinigen.

Voor de PvdA is het van belang erop toe te zien dat er niet bezuinigd gaat worden ten koste van onze inwoners die deze lasten niet kunnen dragen. Wat ons betreft zijn er verschillende zaken die kunnen worden uitgesteld of waarop we kunnen bezuinigen. Zo kunnen we lezen dat wegenonderhoud gaat zoals gepland. Daar zijn we blij mee, maar we vragen ons af of we dat niet kunnen temporiseren. Wij zijn verder van mening dat het nieuwe stadhuis nu een te risicovolle onderneming gaat zijn die onze stad nog verder in de rode cijfers gaat drukken. Ook willen we van het college horen welke plannen zij heeft aangaande het verhogen van lokale heffingen, zoals de OZB. Gaat u in uw plannen die u ons gaat presenteren met betrekking tot de bezuinigingen een verhoging van dergelijke heffingen voorstellen?

Dan hebben wij de toezeggingen en aangenomen moties van het afgelopen jaar er weer eens bijgehaald. Wij stellen vast dat dit college floreert in het doen van toezeggingen en het niet uitvoeren van aangenomen moties. Denk bijvoorbeeld aan de motie huisvesting van jongeren rondom OV-knooppunten of de motie wonen boven winkels, de toezegging over de bouwregisseur en de stelling eerst het plan dan het geld. Wij vragen ons inmiddels af of dit college geen behoefte heeft aan een geschikte PvdA’er, zoals Martin Van Rijn.

Ik dank u.