28 oktober 2020

Algemene Beschouwingen

Vanwege de coronacrisis en de aangescherpte maatregelen is de begrotingsvergadering dit jaar sterk ingekort. In plaats van twee keer bijeen te komen, is er gekozen de eerste bijdrage schriftelijk te leveren. Op 3 november komt de Raad dan bijeen om zich te buigen over de begroting van 2021. Onze algemene beschouwing aangaande die begroting vindt u hieronder.

Bijdrage begroting 2021
Wanneer wij kijken naar de begroting voor 2021, heeft de PvdA Hoorn grote zorgen. We hebben begrip voor de lastige opdracht die het college probeert uit te voeren, maar kunnen ons niet vinden in keuzes die zij hierin niet durft te maken. Juist ten tijde van crisis zou het draagkrachtbeginsel -dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen-zwaar moeten tellen, maar dat zien wij in deze begroting niet of nauwelijks terug. Ook is dit college van plan om een flink beroep te gaan doen op onze reserves, die ook al werden gebruikt om afspraken uit het coalitieakkoord te realiseren. Maar daar zijn onze reserves natuurlijk niet voor bedoeld.

Dit college gaat van een houtje touwtje begroting in 2019, via een wegpoetsbegroting in 2020 naar een doorschuifbegroting in 2021.

Voor ons is deze begroting als volgt samen te vatten: dit college schuift de financiële problemen vooruit, gebruikt de reserves om gaten te vullen en kiest ervoor de inwoner van Hoorn die het het zwaarst heeft niet te ontzien. Voor de PvdA-Hoorn is het van belang erop toe te zien dat er niet bezuinigd gaat worden ten koste van onze inwoners die deze lasten niet kunnen dragen. Dit college moet het eerlijke verhaal vertellen en dat is dat je zonder extra inkomsten of minder uitgaven dit oplopende tekort nooit weg gaat werken. Aan het eind van het geld heeft dit college weer een stuk jaar over.

Als we geen geld hebben hoe gaat het college dan zorgen voor onze inwoners? Als we geen geld hebben hoe gaat het college verduurzamen? Als we geen geld hebben hoe gaat het college dan bouwen, bouwen, bouwen?

Dit college kiest ervoor in dossiers zoals de Poort van Hoorn zich vooral druk te maken over parkeerplaatsen in plaats van het te hebben over het bouwen van betaalbare woningen en het creëren van banen. Men is banger voor een hoger parkeertarief dan dat zij is voor duurder wonen. Graag horen wij van dit college hoe u de vooruitgeschoven financiële problemen gaat oplossen en wanneer.

Onze stad Hoorn en haar inwoners staan aan de vooravond van een crisis waarvan wij met zijn allen de gevolgen nog niet goed kunnen inschatten. In het meest erge scenario is het belangrijk om samen weer op te bouwen. Met elkaar, voor elkaar werken aan de toekomst, omdat we het met elkaar zullen moeten doen. Voor de PvdA-Hoorn kan dit enkel door de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. Mocht, in het beste geval, de crisis meevallen dan hebben we elkaar nodig om de ambities van deze mooie stad te kunnen waarmaken. Samen, want alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.

De moeilijke opdracht waar wij nu als gemeentebestuur voor staan, gaan we oppakken. We weten zeker dat we er wel komen gaan, mits we blijven investeren in elkaar. Samen!