28 januari 2019

Bewoners rond Plukkerspad horen niets meer van gemeente

Hoorn, 28 januari 2018
Betreft art 36 vragen Plukkerspad (deel 3)

Geacht college,

Eerder stelden wij u twee maal vragen over het Plukkerspad. Naar aanleiding van onze laatste vragen en de uitspraken van de bezwarencommissie heeft u ons gemeld dat de bomen aan het Plukkerspad grotendeels behouden kunnen worden. Wij zijn blij dat u uiteindelijk tot dit inzicht bent gekomen. Ook zijn wij blij met uw toezegging dat u voornemens bent om meer aandacht te besteden aan een zorgvuldige communicatie richting bewoners.

Wij hebben van een groot deel van de omwonenden begrepen dat zij blij zijn met het behoud van de bomen op het Plukkerspad. Tegelijkertijd heersen er nog onzekerheid en grote zorgen over de specifieke verkaveling van het gebied en meer in het bijzonder het behoud van groen rond de nieuw te bouwen woningen. Dit zogenaamde “ inpakken” van de nieuwbouw in een groenstrook zou voor de bestaande bewoners van grote meerwaarde zijn.

U heeft tijdens het dorpenoverleg op 26 november 2018 een aantal toezeggingen gedaan richting de bewoners. Deze toezeggingen betroffen de betrokkenheid van bewoners bij de uitwerking van drie varianten voor de verkaveling van het gebied. Sinds 26 november hebben de bewoners echter niets meer van u mogen vernemen. Ook hebben wij inmiddels begrepen dat u, al sinds ruim voor de bijeenkomst op 26 november, in een vergevorderd stadium bent m.b.t. deze verkaveling van het gebied.

Wij verzoeken u onderstaande vragen te beantwoorden:

1. Is het juist dat u tijdens het bewonersoverleg op 26 november 2018 hebt toegezegd dat u met hen in overleg treedt over de tekeningen en varianten op het te bebouwen gebied?

2. Uit verslagen van de ambtelijke projectgroep Bangert en Oosterpolder die door middel van een Wob verzoek bij de bewoners bekend zijn geworden maken wij op dat u in ieder geval al sinds 11 september 2018 de beschikking hebt over drie uitgewerkte verkavelingsvarianten met aanwezige tekeningen van de invulling van het gebied. Is dit juist?

3. Uit de verslagen maken wij ook op dat er al in september een keuze is gemaakt voor het verder uitwerken van twee van de drie varianten. Hoe verhouden de aanwezige drie varianten en gekozen twee varianten zich tot uw toezegging op 26 november 2018 om de bewoners te betrekken?

4. Wat is de reden dat u, terwijl u al sinds september beschikt over deze varianten van de bebouwing, deze niet heeft meegestuurd in uw reactie op het WOB verzoek van de bewoners?

5. Graag ontvangen wij een toelichting op de drie varianten en de financiële consequenties hiervan voor de grondexploitatie (de financiële consequenties voor de grondexploitatie kunt u indien gewenst onder geheimhouding beantwoorden).

6. In uw eerdere beantwoording over het Plukkerspad schreef u dat uw communicatie richting bewoners ongelukkig was en dat u het advies van de bezwarencommissie m.b.t. communicatie richting bewoners onderschrijft. Hoe kunt u in dat licht verklaren dat de bewoners sinds 26 november helemaal niets meer hebben gehoord van u en over uw toezegging met hen in overleg te treden?

7. In uw coalitieakkoord schrijft u over het belang van verbinding met de stad: “Samen weet je meer en kom je verder, dát is ons uitgangspunt.” Bent u van mening dat u rond het dossier Plukkerspad invulling geeft aan deze ambitie?

8. Tijdens de bijeenkomst op 26 november heeft u ook aan het bestuur van Volkstuinenvereniging De Bangert toegezegd spoedig met een alternatieve locatie te komen voor hun complex. Welke alternatieven heeft u hen inmiddels aangeboden?

Wij kijken uit naar uw beantwoording binnen de gestelde termijn van 30 dagen.
Judith de Jong, raadslid PvdA-Hoorn