16 september 2020

De PvdA heeft gekozen voor renovatie van het stadhuis

Gisteravond is er in de raad een keuze gemaakt aangaande renovatie of nieuwbouw van het stadhuis. De PvdA heeft gekozen voor renovatie van het stadhuis. Lees hieronder de pitch van Arnold over het waarom:

Vanaf het begin was de PvdA-Hoorn niet voor of tegen nieuwbouw en stonden wij open voor een goed plan en een eerlijk verhaal. Misschien hadden wij voor het juiste plan zelfs wel meer geld over gehad, want de PvdA vindt het belangrijk om te investeren in onze stad, haar inwoners en ondernemers. Ons enige voorbehoud was dat het huidige Stadhuis niet gesloopt zou worden en liefst zelfs de monumentale status zou krijgen. Want even los van de vraag hoe mooi we het wel of niet vinden, dit gebouw hoort bij Hoorn en vertelt ons verhaal van de grote groei in de jaren zeventig.

In de Intentieovereenkomst ontwikkeling Stationsgebied van 6 februari 2018, waren alle partijen nog zeer enthousiast en positief over de ontwikkeling van de Poort van Hoorn en werd er met geen woord gerept over een nieuw Stadhuis. Even ter illustratie, dit was dus vlak voor de verkiezingen, onze wethouder was al opgestapt en zelfs onze zetels in deze raad waren wij kwijt. Ik heb het NHD er op nageslagen en in de krant van 26 september 2018 maakten wij al melding van sturing door het college richting nieuwbouw. Wij hebben geen idee wat er in de tussentijd gebeurt of afgesproken is…

Inmiddels zijn we vele busreisjes, informatie- en Benen Op Tafel sessies verder, maar dat gevoel is helaas nooit verdwenen. Nieuwbouw ging van goedkoper, naar even duur en tot slot zelfs duurder dan renovatie. En dan zijn er nog talloze losse eindjes, zoals dat wij niet weten hoe verontreinigd de grond is, en wat dat gaat kosten om op te ruimen.

Voorzitter… de PvdA gelooft in Hoorn en de ontwikkeling van de Poort van Hoorn, een gouden kans voor onze stad. Wij vinden het belangrijk om ook in verduurzaming het goede voorbeeld te geven. De PvdA wil haast maken met het bouwen van betaalbare woningen voor starters en jongeren, in de Poort van Hoorn en elders in onze mooie stad. De PvdA hecht veel waarde aan het eerlijke verhaal, aan inwoners en ondernemers in hun kracht zetten, zeker ten tijde van een economische crisis, waarin veel waarde gehecht wordt aan zekerheid.

Na de afgelopen commissievergadering zijn we overstelpt met meningen, steunbetuigingen en open brieven. We hebben vriendelijke telefoontjes en sympathieke mailtjes gehad van oude vrienden en bekenden, waar we in de afgelopen 3 jaar niet of nauwelijks contact mee gehad hebben. We vonden het pijnlijk om de wethouder te zien worstelen met het voorstel van zijn voorganger, maar het vervolgen van de ingeslagen weg bleek helaas niet de juiste te zijn. Binnen het palet van “maar liefst” twee smaken, zal de PvdA-Hoorn dus kiezen voor renovatie.