12 december 2020

De PvdA-Hoorn heeft afgelopen dinsdag ingestemd met het stedenbouwkundig plan voor de Poort van Hoorn

Dit plan geeft een globaal beeld van welke functies er in het gebied komen en hoe het er ongeveer uit gaat zien. Helaas ging het in de aanloop naar de raadsvergadering vooral over hoogbouw, terwijl die visie nog niet vastgesteld is en het beeldkwaliteitsplan nog ontbreekt. Hoorn gaat de komende jaren “meer stad” worden. Dat betekent groeien en op “de juiste plekken” ook stedelijker worden en daar wringt hem de schoen. Want hoe hoog is nou eigenlijk hoog in een historische provinciestad als Hoorn?

Het was niet alleen de bewoners van de hoek Keern Van Dedemstraat, maar ook de vereniging Oud Hoorn en de stichting Vrienden van de begraafsplaats Keern, al opgevallen dat bij de spoorwegovergang minimaal 16 bouwlagen ingetekend waren, wat niet passend noch wenselijk is op deze plek. Volgens het bouwbesluit wordt de term hoogbouw overigens gebruikt voor gebouwen waarin een lift vereist is en dus vanaf vijf verdiepingen. Dat is vergelijkbaar met de hoogte van het Amsterdamse Funenpark, waar we vorig jaar met een enthousiaste gemeenteraad op werkbezoek zijn geweest. Een dergelijke bouw -die ook nog eens dienstdoet als geluidswering- lijkt ons passender dan een torenflat op deze nu al omstreden plek.

De PvdA-Hoorn wil dan ook als volgende stap dat er een helder beeldkwaliteitsplan ontwikkeld wordt, waarbij de omwonenden niet alleen geïnformeerd, maar ook betrokken worden.

Artikel in het NHD