11 maart 2019

Vragen over inzet van koelbaden bij de marathon van Hoorn

Naar aanleiding van deze uitzending stelden wij het college vragen over de inzet van koelbaden bij de marathon van Hoorn en het sportevenement Iron Man dat dit jaar naar Hoorn komt. Wij vinden dat het college zich zou moeten inzetten om, samen met de organisatoren, het gebruik van koelbaden te realiseren. Simpelweg omdat dit, mocht het nodig zijn, levens kan redden!

Bericht van NH Nieuws, op 13 maart.

Hoorn, 11 maart 2019

Betreft: Vragen op grond van artikel 36 Regelement van Orde

Geacht college,

Op donderdag 28 februari 2019 is er in het programma Zembla stilgestaan bij het feit dat er in Nederland nog geen gebruik wordt gemaakt van koelbaden bij sportevenementen. Door het ontbreken van dergelijke baden lopen sporters het risico bij een hitteberoerte niet adequaat te worden geholpen. Dit kan in het ergste geval leiden tot de dood, zoals in 2014 en 2016 gebeurde in Zaandam (Dam tot Dam loop).

Naar aanleiding van deze aflevering heb ik contact gehad met Hans van Aurum, voorzitter van de Schultz marathon te Hoorn. De heer Van Aurum heeft aangegeven dat er in Nederland nog geen protocol is ten aanzien van het koelen van sporters bij een hitteberoerte. Dit terwijl onderzoek heeft aangetoond dat het inzetten van dergelijke baden bij een hitteberoerte het overlijden van sporters voorkomt. De organisatie van de marathon in Hoorn zou graag zien dat wij hen helpen uit te zoeken wat er allemaal nodig is om bij dergelijke evenementen een koelbad te kunnen inzetten. Met het oog op de marathon en het sportevenement Iron Man, dat wij naar Hoorn hebben gehaald, stellen wij u graag de volgende vragen:

1) Is het college op de hoogte van de risico’s van een hitteberoerte?

2) Deelt het college de mening dat voorkomen beter is dan genezen en dat zij, samen met de organisatoren van sportevenementen binnen onze stad, zorg zouden moeten dragen voor een adequate inzet van hulpverleners?

3) Is het college bereid om, samen met de organiserende partijen te bekijken wat er nodig is om een koelbad in te zetten bij deze evenementen?

4) Is het college (vanuit de eigen bevoegdheid, als het bedrag onder 50.000 euro blijft) bereid om een financiële bijdrage te leveren, indien nodig, om zo de veiligheid van de sporters te vergroten?

In afwachting van uw antwoord, verblijven wij,

PvdA-Hoorn
Arnica Gortzak