2 maart 2019

Vragen over VoorheenV&D en de voormalige Ford Garage

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn
Postbus 603
1620 AR Hoorn

Hoorn: 26 februari 2019
Betreft: Artikel 36-vragen over VoorheenVenD en de voormalige Ford Garage aan het Keern.

Geacht college, geachte portefeuillehouder,

Enkele maanden geleden vroegen wij al uw aandacht voor het bijzondere initiatief van zo’n 30 lokale ondernemers, die zich verenigd hadden in het inmiddels zeer breed gewaardeerde VoorheenVenD. Zij moeten binnenkort de laagbouw van het voormalig warenhuis verlaten en hadden hun oog laten vallen op de oude Ford Garage aan het Keern. Zij hebben daar met de eigenaar over gesproken, die daar niet negatief tegenover stond, maar inmiddels hebben ze uit de krant vernomen dat het Bouwfonds de nieuwe eigenaar is. Die hebben vervolgens weer de intentie uitgesproken om het pand begin maart te gaan slopen, om de locatie pas op termijn weer tot ontwikkeling te brengen. De PvdA Hoorn zou het bijzonder betreuren als de ondernemers van VoorheenVenD binnenkort weer op straat staan en de entree van Hoorn de komende jaren ontsiert zal worden door braak liggend terrein. Daarom willen wij u graag de volgende vragen stellen:

1) Bent u het met ons eens dat VoorheenVenD in zijn korte bestaan van een absolute meerwaarde is gebleken voor de uitstraling van de binnenstad en diversiteit van het winkelaanbod?
2) Bent u van mening dat Hoorn voldoende betaalbare broed- en werkplekken heeft voor jonge ondernemers en kleine zelfstandigen?
3) Betreurt u het ook dat het Bouwfonds de Ford Garage zo snel mogelijk wil slopen, zodat het niet meer kan dienen als tijdelijk onderkomen voor de ondernemers van VoorheenVenD en vervolgens een braak liggend terrein de belangrijkste toegangsweg van onze mooie binnenstad zal gaan ontsieren?
4) Kunt u een inschatting maken hoe lang dit terrein braak zal blijven liggen?
5) Zou het niet verstandiger zijn om de sloop van de Ford Garage uit te stellen totdat er concrete plannen voor dit ontwikkeling van dit gebied? Is daar overleg over geweest of zou dat op deze korte termijn nog kunnen?

Wij verzoeken u deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden, zodat we zicht krijgen op deze situatie.

Arnold Wegner PvdA-Hoorn